تشخیص ظروف برنجی یا سماور برنجی اصل یکی از دغدغه های دوستداران این ظروف می باشد چرا که سماور یکی از ملزومات زندگی ایرانیان است که تمایل بسیار زیادی برای مصرف چای دارند. همانطور که در جریان هستید، سماور یکی از ابزارها و لوازم مورد نیاز برای تهیۀ نوشیدنی محبوب چای است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی علاوه بر سماور، وسایل و ابزارهای جدیدی تولیده شدهاند که به کمک آنها نیز میتوان چای را تهیه و آمادۀ نوشیدن کرد. ابزارهایی همچون کتری و چایساز امروزه جای سماور را در بسیاری از منازل گرفتهاند. اما چای دم شده روی سماور طعم و عطر واقعی آن را به ارمغان میآورد. لذتی که در نوشیدن چای تهیه شده از سماور هست، در هیچ کدام از موارد دیگر نیست.
مزایای استفاده از سماور برنجی
خوب است بدانید که تنها طعم و عطر چای دم شده با سماور نیست که موجب ایجاد تفاوت میشود. برخی از سماورها همچون سماور برنجی در هنگام استفاده برای درست کردن چای، مواد و املاح معدنی همچون روی، مس و آهن را درون آب آزاد میکنند. این مواد با نوشیدن چای در بدن فرد جذب شده و از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند. به این معنا که علاوه بر طعم بهتر، استفاده از سماور برنجی در تهیۀ چای بسیار مفید خواهد بود.
اما سماور برای اولین بار در کجا تولید شد؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است کمی به تاریخچۀ پیدایش سماور بپردازیم. پس در ادامۀ این مقاله با ما همراه باشید.
تاریخچۀ پیدایش سماور
سمار اولین بار در کشور روسیه ساخته شد. این ابزار از ابتدا جهت آماده کردن نوشیدنی از برگ چای مورد استفاده قرار گرفت. گفته میشود برگ چای اولین بار از کشور مغولستان به روسیه وارد شده است. برگ چای با داشتن خواص مختلف برای درمان و بهعنوان دارو مورد استفاده قرار میگرفت. صنعتگران روسی برای تهیه راحتتر برگ چای و آمادهسازی مناسب دمنوش چای، شروع به ساخت ابزاری کردند تا به کمک آن بتوان چای را حاضر کرد. این ابزار دارای دو قسمت کلی یکی مخزن آب و دیگری قسمت آتشدان بود.
با گذشت زمان استفاده از نوشیدنی چای از مصرف دارویی خارج شد، و بهعنوان یک نوشیدنی مناسب جهت پذیرایی در محافل و مهمانیها مصرف میشد. با همهگیر شدن مصرف چای در کشور روسیه، نیاز به سماور جهت آماده کردن آن روبه افزایش رفت. بنابراین تعداد مراکز تولید این وسیله بهسرعت در کشور روسیه بالا رفت.
علاوه بر تولید سماور در سطح کشور روسیه، این وسیله در نمایشگاههای بینالمللی نیز حضور یافت و از آن استقبال زیادی شد. بهصورتی که درخواست از سایر کشورها برای واردات این محصول بالا رفت. این موضوع سبب شد تا سماور و چای به بیشتر کشورهای جهان راه پیدا کنند.
شهر «تولا» در کشور روسیه پایتخت ساخت سماور شد. برای اولین بار سماور در زمان نادرشاه افشار به ایران وارد شد. اما در اواخر دوره ناصرالدین شاه قاجار استفاده از آن در میان مردم عمومیت یافت.
امیر کبیر در زمان صدارت خود، از صنعتگران ایرانی درخواست کرد تا خوشان این وسیله را تولید کنند تا از واردات این محصول به کشور و هزینههای زیاد برای آن جلوگیری شود. به همین جهت، صنعتگران ایرانی نیز شروع به ساخت سماور کردند. بیشتر سماورها از جنس برنج ساخته میشد.
چرا سماورها از برنج ساخته میشدند؟
آلیاژ برنج ترکیبی از فلزات مس و روی است که بههمراه سایر ناخالصیها تولید میشود. میزان درصد روی و مس در این آلیاژ به تعیین رنگ نهایی کمک میکند. دامنۀ رنگی آن از قرمز تا طلایی گسترده است. بدیهی است که هرچه میزان درصد مس به کار رفته در آلیاژ برنج بیشتر باشد، رنگ آن قرمز و هرچه درصد روی بالاتر باشد رنگ آن طلایی خواهد بود.
تولید و استفاده از این آلیاژ به پیش از میلاد مسیح بازمیگردد. آلیاژ برنج با مقاومت بالا و قابلیت شکلپذیری و چکشخواری مناسب برای تولید وسایلی همچون سماور بسیار مناسب است. به همین جهت بیشتر سماورهای قدیمی از جنس برنج هستند.
امروزه با گذشت زمان امکان تولید سماور از سایر فلزات نیز فراهم شده است. اما سایر سماورها مانند سماور برنجی برای سلامتی مفید نیستند.
انواع سماور برنجی
سماورهای برنجی به دو نوع کلی تقسیمبندی میشوند:
سماورهای برنجی اصل
سماورهای برنجی اصل از آلیاژ برنج تهیه شدهاند. استفاده از آنها مطابق با توصیه پزشکان برای سلامتی مفید بوده و همچنین زیبایی و درخشندگی بالایی دارند که برای طراحی دکوراسینهای مختلف نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
سماورهایی با روکش برنج
این مدل از سماورها از فلزات دیگر تهیه شدهاند و تنها روکشی از جنس آلیاژ برنج بر روی آنها قرار گرفته است.
استفاده از این سماورها مزایا و خواص سماورهای برنجی اصل را ندارد به همین جهت لازم است تا راههایی برای شناسایی این دو مدل از یکدیگر ارائه کنیم.
چرا تشخیص سماور برنجی اصل مهم است؟
علاوه بر مواردی که پیشتر ذکر شد، میزان تفاوت قیمت در سماورهای برنجی اصل با انواع دارای روکش برنج زیاد است. گاهی برخی از سودجویان اقدام به فروش سماورهای با روکش برنج به جای سماورهای برنجی اصل میکنند. برای جلوگیری از این گونه کلاهبرداریها لازم است تا شما بهعنوان خریدار سماور برنجی، قابلیت تشخیص سماور برنجی اصل را از انواع دیگر داشته باشید.
راههای تشخیص سماور برنجی اصل
اولین عامل تفاوت میان سماور برنجی اصل با انواع تقلبی در میزان درخشندگی سماور است. سماورهای برنجی اصل نسبت به مدلهای با روکش برنج بسیار درخشانتر دیه میشوند به گونهای که با چشم میتوان این تفاوت را مشاهده کرد.
استفاده از آهنربا
توجه داشته باشید که آلیاژ برنج به آهنربا نمیچسبد. پس اگر با نزدیک کردن یک آهنربا به سماور مورد نظر، آهنربا جذب سماور شود، متوجه خواهید شد که سماور برنجی اصل نیست.
استفاده از پلاستیک
پلاستیک با حرارت دیدن جمع میشود. اگر پلاستیک به سماور بچسبد، به این معناست که سماور برنجی اصل نیست. پلاستیک به سماور برنجی اصل نمیچسبد.
ایجاد خراش روی سماور
یکی دیگر از راههای تشخیص سماور برنجی اصل ایجاد خراش روی سطح آن است. خراش ایجاد شده در سطح سماور برنجی اصل ظاهری شفاف دارد در حالیکه در سماورهای با روکش برنج خراش کدر خواهد بود.
علاوه بر تمامی موارد گفته شده برای داشتن خرید مطمئن بهتر به مراکز و فروشگاههای معتبر مراجعه کنید تا از اصالت کالا و سلامت آن مطمئن باشید و همچنین شرایط گارانتی یا ضمانت مرجوعی برای سماور برنجی خود دریافت نمایید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.