ترکیه، دروازه ای بزرگ برای صادرات، حضور تعداد بالای ایرانیان در ترکیه بواسطه موقعیت جغرافیایی و فرهنگی متناسب با کشورمان و همچنین فرصت های خوب گردشگری و سرمایه گذاری های موجود، کشور ترکیه را به یک مقصد پربازده برای کالاهای ایرانی تبدیل کرده است. ترکیه به تنهایی و با جمعیت بالغ بر هشتاد میلیون نفری خود نه تنها یک بازار با پتانسیل بالا برای کالاهای ایرانی به حساب میآید، بلکه دروازه ای بزرگ برای تجارت با کشورهای اروپایی و آفریقایی و حتی خاورمیانه نیز است.
مزایای کشور ترکیه جهت صادرات
- برگزاری نمایشگاه های تخصصی متعدد در این کشور زمینه ارتباط تجار بین المللی را فرآهم آورده است.
- کشورهای عربی که از چین به دلیل کیفیت پایین و از اروپا به دلیل قیمت بالا خرید نمی کنند، ترکیه را مقصد خرید خود قرارداده اند.
- وجود تعرفه های ترجیحی با برخی کشورهای شمال آفریقا نیز امتیاز دیگری در این زمینه محسوب می شود.
- خوشنامی ترکیه در ارائه کالاهای با کیفیت برای بازارهای منطقه موجب شده است تا برخی از تولیدکنندگان ایرانی در سال های اخیر و با هدف صادرات صنایع دستی و گذر از تحریم های فعلی، پایگاه خود را در این کشور راه اندازی نمایند.
سه گام اساسی برای شروع صادرات به ترکیه
گام اول _ حضور مستقیم یا شراکت ؟
برای شروع تجارت با ترکیه، پیش از هر چیز و به منظور بهره برداری از پتانسیل های این کشور بایستی تصمیم بگیرید که آیا تمایل به اخذ شریک ترک برای حضور در این بازار دارید و یا میخواهید به صورت مستقیم ورود کنید؟
بدون شک انتخاب یک شریک معتمد کار آسانی نخواهد بود و نیازمند ارزیابی های متعدد و صرف زمان و انرژی بالایی خواهد بود.
گام دوم – منطقه آزاد یا سرزمین اصلی ؟
از طرف دیگر دولت ترکیه همانند بسیاری از کشورهای دیگر، تسهیلاتی را بالاخص برای مناطق آزاد تجاری قرار داده است و شما می توانید پیش از ورود به سرزمین اصلی، از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی معافیت داشته باشید. در صورت صادرات محصول کامل از ترکیه، بخش عوارض ورودی که در مرحله ابتدایی پرداخت شده است به تولیدکننده بازگردانده میشود.
فروش در منطقه آزاد به داخل ترکیه کاملا ممنوع است و می بایست همه محصولات تولیدی در منطقه آزاد به صورت صادراتی به فروش برسد و برخی از تولید کنندگان به همین علت در منطقه آزاد حضور ندارند چرا که حداقل نیمی از فروش آنها در ترکیه است.
شرایط حضور در منطقه آزاد ترکیه
- قراردادهای اجاره عمدتا ۲۰ ساله تنظیم می شوند و حداقل اجاره تا صد متر ۶ دلار بر متر مربع و تا ۱۰۰۰ متر ۳٫۵ دلار بر متر مربع. یعنی سوله ۱۰۰۰ متری حداقل ماهی ۳۵۰۰ دلار هزینه خواهد داشت. و این مبلغ در صورت خرید زمین به طور میانگین به ۵۰۰ دلار بر متر مربع خواهد رسید.
- محصولات تولید شده مجوز ورود به ترکیه را ندارند.
- در حال حاضر بین گمرک ایران و ترکیه یک مشکل وجود دارد، کد هایی که آمريكا ممنوع کرده است را نمی توان به ترکیه وارد کرد.
- هزینه زمین و کارخانه در مناطق آزاد نسبت به مناطق صنعتی مجاور بالاتر است.
- نیروی کار به نظر می رسد که در منطقه آزاد کمی مشکل داشته باشد چرا که به علت فاصله با مرکز شهر ، نیروهای کار ترجیح میدهند در شهر خود مشغول به کار باشند.
- دستمزد کارگر ساده ماهیانه ۲۰۰۰ لیر و با مالیات و بیمه ماهیانه ۳۵۰۰ لیر که در آخر سال بخشی از ان بازپرداخت می شود و البته که برای دریافت تشویقات دولتی باید طرح توجیهی ارائه شود و مالیات بر درآمد۲۲ درصد است. این درصد بر سود محاسباتی درنظر گرفته می شود. بدیهی است که اگر شرکت زیان ده شناسایی شود دولت مالیاتی را اخذ نمی کند.
گام سوم – تولید در ترکیه
هزینه های تولید در ترکیه در شهر استانبول بیشترین و به ترتیب در سایر شهرهایی نظیر آنکارا ، بورسا و قیصریه و سایرین به ترتیب کاهش می یابد و نکته مهم اینجا است که شرکت های بزرگ همگی در استانبول دفتر دارند حتی اگر کارخانه آنها در استانبول نباشد.
در دوسال اخیر بیشتر شرکتها به دلیل رکورد داخلی اقتصادی ترکیه طرحهای توسعه خود را متوقف کرده اند ولیکن سیاست خارجی ترکیه در چند سال اخیر تاثیر ملموسی در صادرات داشته است. به عنوان نمونه تنش ها با عربستان باعث افت قراردادهای فروش بعضی شرکتها به این کشور شده است (از طرف کشور خریدار) و قرارداد های تجاری جدید دولت ترکیه با قطر و نزدیکی این دو کشور باعث افزایش فروش به این کشور شده است.
بسیاری از شرکتهای ترک از کشورهای زیر به عنوان مقاصد فعال فعلی نام می برند:
- عراق (کردستان و بغداد)
- کشورهای حوزه خلیج فارس
- کشورهای اروپایی به خصوص آلمان
- کشورهای افریقایی
- کشورهای حوزه CIS
تولید در ترکیه
- عموماً برای شروع ثبت شرکت سهامی خاص از همه انواع آن بهتر است چرا که میتوان با بودن یک شریک کارها را انجام داد در صورتی که اگر مسئولیت محدود باشد باید همه اعضا اظهارنامه را امضا و حضور داشته باشند.
- در صورت استخدام نیروی طراحی صنعتی تا دو سال حقوق نیروها از طرف دولت پرداخت می شود.
- در صورت گرفتن پروژه فروش خارجی دولت هم به صورت مالی و هم به صورت بخشش مالیاتی حمایت خواهد کرد.
- در صورت ثبت شرکت تولیدی در منطقه آزاد و تولید در آن منطقه صرفا مالیات بر درآمد به شرکت تحمیل می گردد و شامل عوارض گمرکی ورود کالا نمی گردد.
- در صورتی که سهامدار سود سهام خود را به داخل ترکیه منتقل کند می بایست مالیات آن را پرداخت کند ولی اگر سود سهام خود را به خارج از ترکیه و یا در کارخانه خود سرمایه کند مشکلی به وجود نمی آید.
- زمین را میتوان به صورت اجاره تامین کرد و یا خریداری نمود و مبلغ حداقل اجاره و فروش زمین از طرف مدیر منطقه آزاد تعیین میگردد.
- حدوداً از شش سال گذشته سیستم فاکتور الکترونیک راه اندازی شده فلذا نمی توان موردی را مخفی کرد.
- عموماً روش محاسبه قیمت فروش در ترکیه بدین صورت است که ۳۰ درصد هزینه خرید مواد اولیه بعنوان هزینه تولید و نهایتاً ۲٫۵ برابر آن قیمت خرده فروشی کالا در نظر گرفته می شود. البته اعمال ۵۰% تخفیف در فروش عمده الزامی بنظر می رسد.
چگونه باید برای صادرات محصولات ایرانی به ترکیه خریدار خارجی پیدا کرد؟
برای شخصی که برای اولین بار به ترکیه سفر کرده و تجربه صادرات ندارد،مثلا به شهر وان رفته است به راحتی می تواند با کمی پرس و جو به محل عرضه محصول مورد نظر دسترسی پیدا کند، برای مثال برای فروش سماور فیروزه کوبی با مراجعه به یک فروشگاه لوازم خانگی و ارایه محصول خیلی راحت فروشنده اصلی را می توانید پیدا کنید و با گرفتن یک سفارش اولین قدم جهت صادرات بیشتر بر داشته میشود.شما کافی است در ابتدا یکی از فروشگاه هایی که کالای مشابه کالای شما را میفروشد پیدا کنید برای مثال شما قصد دارید ظروف مسی مثل کتری مسی یا محصولات برنجی مثل سماور برنجی صادر کنید ،ابتدایی ترین راه پیدا کردن یک فروشگاهی است که در حال فروش قوری چینی یا کتری استیل است یا محصولی مشابه و با صحبت با فروشنده شما خریدار اصلی محصول مورد نظر را پیدا خواهید کرد.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.